Terug naar een grotere (en veranderende) wereld

De wereld is het afgelopen jaar kleiner geworden. Hoewel dat misschien niet erg positief klinkt en sommige sectoren hard werden getroffen, was het niet allemaal slecht. De lucht was leeg, de smog verdween, inbrekers konden nauwelijks een leeg huis vinden om te beroven. Voor sommigen waren de tijden vrediger dan ooit, terwijl anderen zich opgesloten voelden in hun eigen appartement.

Door thuis te werken, raakten we ook gewend aan nieuwe omstandigheden rond meetings. Velen ontdekten dat de virtuele vergaderingen tot beperkte reisbewegingen leidden, waardoor meer tijd overbleef voor andere afspraken, en de flexibiliteit en efficiëntie van een gemiddelde werkdag dus toenamen. Door bijvoorbeeld via Teams te videobellen, lukt het om op één dag met verschillende mensen over de hele wereld bij te praten. En daarbij voegt video, vergeleken met de gebruikelijke telefoongesprekken, ook een persoonlijke indruk toe aan het gesprek.

Ondertussen ging onze internationale expansie onverstoorbaar verder. Hoewel we ons pas sinds kort hebben gevestigd in de VS, de Nordics en Azië, is de groei daar nu al zichtbaar. Intussen hebben we dichter bij huis ook veel mooie projecten, waarvan we er twee uitlichten in deze editie. Zo hebben we een artikel over de nieuwe internationale cashmanagementbank van Royal FloraHolland, dat actief is op de wereldwijde sierteeltmarkt. Daarnaast laten we zien hoe de Volksbank is omgegaan met de uitdaging om nieuwe regelgeving te implementeren in haar kredietrisicomodellen.

Naast internationale expansie willen we de komende jaren verder groeien met nieuwe product-marktcombinaties en tooling. Treasurers in de publieke sector kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van onze TREASURYnxt-tool, die een geïntegreerde oplossing biedt voor de administratie van financiële contracten, zoals leningen-, derivaten- en liquiditeitsprognoses. In de columns over Digitaal Darwinisme en over de bitcoin delen we enkele van onze technologische overwegingen voor de toekomst. Daarnaast gaan we in op de vraag of ratings de moeite waard zijn in de zorgsector. De artikelen in deze editie symboliseren daarmee samen de bloeiende diversiteit van onze adviesterreinen.

Nu steeds meer inentingen ons naar een meer open wereld moeten leiden, vragen we ons allemaal nog steeds af hoe ‘het nieuwe normaal’ er precies uit zal zien. De meesten van ons houden van reizen en sommigen van ons zijn eraan gewend de hele wereld over te vliegen. Maar tijdens de pandemische beperkingen hebben we geleerd dat minder reizen veel tijd bespaart voor andere meetings of - nog beter - het beoefenen van sport. Sport is een heel belangrijke manier om gezond te blijven, maar ook om mensen samen te brengen. En als het niet beoefend wordt, is kijken in goed gezelschap een prima alternatief. Velen van u zullen kijken of hebben gekeken en hun favoriete teams of individuen gesteund tijdens evenementen zoals het Europees Kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen in Tokio, Wimbledon of de Tour de France. Het is goed om te zien dat deze sporten helpen om onze veranderende wereld weer groter te maken!

Ik wens u gezonde en zonnige tijden toe, en veel leesplezier met deze editie.

Judith van Paassen

Deel dit voorwoord:

image