Cultuurbewakingsdag

Met zijn volatiele besmettingsgraden heeft het coronavirus ook voor een economische pandemie gezorgd. Terwijl sommige landen versoepelen, ontstaan in andere juist meer beperkingen. De impact op de langdurige productie is groot, maar hoewel veel landen te maken hebben met (tweede) besmettingsgolven en er dus nog steeds angst en werkloosheid in de economie schuilt, blijven de beurzen beter presteren dan verwacht. Blijkbaar zijn de analisten er positief over dat het ‘maar een dipje’ is.

Er zijn sectoren die zwaar worden geraakt, maar ook die er juist extra door groeien. Wat daarbij een rol kan spelen, is dat alles in economische zin voorspoedig verliep vóór de coronapandemie begon. Het optimisme van toen lijkt nog steeds (voor een deel) aanwezig. In de economische vijver lijkt de pandemie te zorgen voor een rimpeling die wel weer zal wegtrekken, alhoewel de impact op korte termijn voor een aantal sectoren en voor mensen persoonlijk wel degelijk forse impact heeft.

Wat echter een uitdaging zal worden, is de oplopende schuldenlast, vooral bij de overheden. De schuldratio’s nemen fors toe en bij de huidige lage rentes is dat nog geen enorm probleem, maar dat wordt het wel wanneer de rentes weer omhoog gaan. In de financiële sector zal het komende tijd ook spannend worden wanneer faillissementen, die nog relatief weinig hebben plaatsgevonden, elkaar sneller gaan opvolgen als de omzet langdurig achterblijft of de steun vanuit de overheid afneemt.

Positief is dat veel bedrijven hun strategische keuzes nu naar voren halen of versneld uitvoeren. Er komen businesscases op tafel om digitalisering en centralisering te organiseren. In de financiële sector worden intussen veel lokale kantoren gesloten. Die strategie was al in opkomst, maar versnelt nu. Banken komen erachter dat digitale dienstverlening op een vrij hoog niveau kan worden uitgevoerd – en dat klanten blij zijn met die efficiënte invulling.

Intussen bleek dat thuiswerken een positieve invloed heeft op de gezondheid; in veel sectoren waren de verzuimcijfers lager dan ooit. Het online werken is ook bij Zanders steeds verder ingeburgerd, met alle voor- en nadelen van dien. De kans dat we weer helemaal teruggaan naar fulltime werken op kantoor lijkt klein. De chit-chat en de lol op de werkvloer wordt echter erg gemist en het is dus belangrijk dat we de bedrijfscultuur bewaken. De cultuur van bedrijven wordt gevormd door medewerkers en persoonlijke interactie, met het doornemen van de voetbaluitslagen bij de koffiemachine, een vakantieverhaal tijdens de lunch of een gezamenlijk drankje om het weekend in te luiden. Wie had ooit gedacht dat we het kantoorleven zó zouden gaan missen…

Bij Zanders is de bedrijfscultuur gelukkig goed geworteld, mede dankzij de vrijdag, de dag waarop consultants (onder normale omstandigheden) van hun externe opdrachtgevers ‘naar het hoofdkantoor terugkeren’ om kennis te delen en elkaar bij te praten. Zo is vrijdag dus eigenlijk onze cultuurbewakingsdag. Het bijpraten gebeurt nu nog grotendeels digitaal, maar intussen wordt in Utrecht druk gebouwd aan ons nieuwe fysieke hoofdkantoor. We hopen dat het eind 2021 klaar is en dat we daar veel (virusvrije) cultuurbewakingsdagen zullen gaan doorbrengen!

Gerbert van Grootheest

Deel dit voorwoord:

image