De perfecte storm

“De toekomst is reeds hier, maar alleen niet gelijkmatig verdeeld.” Dit citaat van sciencefictionauteur William Gibson wordt regelmatig aangehaald en illustreert ook perfect de huidige staat van ons werkgebied. Vandaag overwegen we immers de kansen en uitdagingen van morgen. Bij Zanders zijn we eraan gewend om op deze manier te werken en denken; we ondersteunen onze klanten bijvoorbeeld bij technologie-implementaties die een basis leggen voor toekomstig succes. In juni kregen we daar erkenning voor in de vorm van twee sectoronderscheidingen: een Adam Smith Award met onze klant Kongsberg Automotive in Zwitserland voor de 'Best Fintech Solution' (de intercompany credit rating & pricing-oplossing op het cloud-gebaseerde Zanders Inside-platform) en een Kyriba Award als 'Implementatiepartner van het jaar' voor een project bij onze klant FrieslandCampina.


Een ander voorbeeld is onze focus op exponentiële technologie – zoals RPA, API's, Machine Learning, DLT en AI. Samen met onze partner Citi hebben we een strategische serie samengesteld over The Future of Corporate Treasury. Dit innovatieve kennisinitiatief belicht de belangrijkste technologische ontwikkelingen waarmee het corporate treasury-ecosysteem wordt geconfronteerd, met veranderingen van een omvang die we nog niet eerder hebben ervaren. De opkomst van nieuwe technologieën zal een fundamentele verschuiving teweegbrengen in de corporate treasuryfunctie, de tools die daar tot beschikking staan en de relatie met de business.


Ondertussen heeft Facebook plannen onthuld voor een nieuwe, wereldwijde crypto-currency, genaamd Libra. Verschillende experts in de betaalindustrie zeggen dat dit een 'game-changing' moment kan betekenen. Met deze nieuwe stablecoin wil Facebook 1,7 miljard mensen over de hele wereld, waarvan een aanzienlijk deel geen bankrekening heeft, in staat stellen om vanaf hun mobiele telefoons direct (gratis) internationale geldtransfers te doen. Tot nu toe hebben 28 partijen – waaronder betalingsbedrijven, e-commerce-partijen, telecombedrijven, durfkapitaalbedrijven en ngo's – gezegd dat ze met dit initiatief zullen gaan werken en Libra zullen integreren in hun diensten.


De toekomst omvat echter meer dan alleen nieuwe technologie. Veel van onze klanten moeten nieuwe regelgeving in hun bedrijfsmodellen implementeren. Dit voorjaar organiseerden we daarom onder meer ook sessies over vervanging van de IBOR-tarieven voor financiële instellingen en over sanctiescreening voor corporates. Dit jaar zullen diverse andere informatieve, inzichtelijke, door Zanders georganiseerde evenementen volgen. Dus als u op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen, kijk dan regelmatig op onze website.


Naast regulering en technologie wordt in dit nummer een andere, erg belangrijke ontwikkeling besproken: de potentiële impact van klimaatverandering op de financiële sector. Dit artikel geeft een samenvatting van diverse financiële risico's die voortvloeien uit de klimaatverandering en belicht de verschillende initiatieven binnen de financiële sector om tot een lage-uitstoot-economie te komen.


Vanuit verschillende perspectieven staan veel van onze klanten – multinationals, financiële instellingen en publieke entiteiten – voor complexe uitdagingen op weg naar de toekomst. Hun ecosysteem ervaart aanzienlijke veranderingen, veroorzaakt door een combinatie van exponentiële technologie, nieuwe regelgeving en klimaatverandering. Je zou kunnen zeggen dat de wereld van treasury, risk en finance een ‘perfecte storm’ is ingegaan. De onzekerheden die daarbij komen kijken, kunnen echter – door de juiste technologie en expertadvies te benutten – juist ook kansen creëren.

image