Het verhaal achter Zanders Inside

Met solutions naar een next level

In amper een jaar is Zanders Inside gegroeid tot een uniek platform waar een hard groeiend aantal klanten via de cloud innovatieve oplossingen vinden in de vorm van tools, kennis en educatie. Wat verklaart dit succes?

Met het platform reikt Zanders klanten niet alleen advies en kennis aan, maar ook oplossingen, in de vorm van producten. “De rol van de adviseur verandert”, vertelt Zanders-partner Laurens Tijdhof. “De ontwikkeling in het komende decennium is dat de adviseur niet meer alleen een rapport oplevert, maar dat de klant zelf toegang tot een oplossing of product wil hebben, waar aanvullend advies uit voort kan komen. Op die wijzigende rol van de adviseur speelt Zanders Inside in.”

Aanslaand product

Het idee ontstond vanuit een informele groep van ervaren en getalenteerde consultants, die samen op de agile/scrum-manier aan nieuwe oplossingen gingen werken. “Naast de ‘traditionele’ adviestrajecten zijn onze consultants via Zanders Inside dus ook bezig met innovatie, productontwikkeling en nieuwe technologieën. Vooral voor jonge consultants is dat erg interessant.”


Het cloud-based platform biedt klanten toegang tot drie elementen: tools, kennis (in de vorm van best-practices) en educatie. Het vormt daarmee een combinatie van consulting en solutions, waarmee de klant ook zelf kan werken. De tools zijn gemaakt voor uitdagingen binnen de drie expertisegebieden van Zanders: treasury, risk en finance.


Na een aanloopperiode van acht maanden, waarin de eerste oplossing samen met klanten werd ontwikkeld en getest, ging Zanders Inside live in december 2017. Na een korte stabilisatieperiode dienden de volgende klanten zich al aan. Het product bleek aan te slaan en nog voor de zomer won Zanders Inside twee prijzen: de FinTech Award en de Tax Innovation Award. Vervolgens focuste het team in de tweede helft van 2018 op het geven van demo’s. Een jaar na de livegang had Zanders Inside al meer dan 25 klanten. “Dat is een heel diverse klantengroep, maar vooral veel corporates en financiële instellingen. Er blijkt vooral in de mid- en high-end behoefte aan de oplossingen die we bieden”, aldus Tijdhof.

Transfer pricing tool

De samenwerking met die klanten gebeurt via verschillende supportmodellen, waarbij Zanders de tool runt en daarbij een adviesrapport oplevert, of door de klant zelf met zijn team toegang te geven om de tool zelf te kunnen gebruiken. En daar tussenin zit ook nog een hybride samenwerkingsvorm waarbij de klant de tool met een adviescomponent gebruikt. Aan onze specifieke oplossingen blijkt een duidelijke behoefte te bestaan, vertelt Tijdhof: “Dat merken we met onze oplossing op het gebied van transfer pricing voor corporate klanten. Bedrijven met vestigingen over de hele wereld hebben interne financieringsstromen. Bij financieringen tussen moeder- en dochterbedrijven moet daar een leningafspraak en rente voor worden afgesproken, zoals die ook door een externe bank zou worden berekend. Die renteberekening op basis van de kredietwaardigheid van de dochter, die in de fiscale terminologie bekendstaat als een arms-length rate, kan via onze tool worden gedaan. Middels onze oplossing is deze berekening onafhankelijk, en bovendien ook gebruiks- en prijsvriendelijker dan wanneer je ze via andere aanbieders doet. Het is een volledige end-to-end- cloudoplossing.”

image

Laurens Tijdhof

Een bijeffect is dat ook de belasting- en accountingadviseurs van onze klanten die dergelijke oplossingen zoeken grote interesse tonen in deze tool. “Dat zorgt voor nieuwe klantengroepen. We kunnen deze transfer pricing-tool namelijk ook toepassen voor soortgelijke prijsbepalingen, zoals in leasecontracten of bij IFRS16/ASC842-vraagstukken.”

Een waaier aan tools

Daar ligt een belangrijk onderscheid met de maatwerktools die voorheen door Zanders voor klanten werden gebouwd, vertelt Tijdhof: “We kunnen onze klanten nog steeds bepaalde extra functionaliteiten geven, maar ze werken allemaal vanuit de cloud, in dezelfde software as a service (SAAS)-omgeving.” Onder de solutions-paraplu biedt Zanders naast de tools van Zanders Inside diverse oplossingen op specifieke treasury-, risk- of financegebieden. Bekende voorbeelden zijn de waarderingen door onze Valuation Desk, de creditratingtools Eagle en Falcon die we aanbieden in samenwerking met Bureau van Dijk, de SAP Treasury add-ons en tools, en het Integrity treasurymanagementsysteem van FIS dat via de Treasury Continuity Services door Zanders wordt aangeboden en geïmplementeerd. Sinds kort ontwikkelt de Zanders Innovation desk nieuwe producten of diensten, waaronder een IFRS9/CECL impairment tool en een spaargeldmodelleringstool. “We hebben een hele waaier aan tools en add-ons die we kunnen bouwen en waarmee we onze klantomgeving verrijken”, licht Tijdhof toe. “Nu zijn ze nog vooral gericht op de corporate markt, maar voor de zorgmarkt ontwikkelen we bijvoorbeeld ook een tool waarmee heel inzichtelijke benchmarks te verkrijgen zijn. De tool voor impairment-berekeningen rond IFRS9 of CECL (current expected credit loss) kan vooral voor banken nuttig zijn. Ik verwacht dat er in de loop van dit jaar nog drie tot vijf tools volgen.”

Meer multidisciplinair

Zo heeft Zanders zich als functionele adviseur steeds verder doorontwikkeld tot een technische solutions-consultant. “Door veel van onze klanten te helpen in hun automatiseringstraject is een deel van onze traditionele adviesfunctie versneld verschoven naar een meer technologische rol”, zegt Tijdhof. “Steeds meer bedrijven willen subscription-based oplossingen, in plaats van één grote investering te doen. Wij bieden dat, in een veilige omgeving. Onze focus ligt daarom ook erg op het managen van de customer experience (CX); hoe we onze klanten via goede interactie tevreden houden en ze daarmee kunnen behouden. Bij het ontwikkelen van een nieuwe oplossing schakelen we dan ook erg veel met de klant en nemen alle feedback mee in de ontwikkeling. We zijn daarmee ook breder in onze dienstverlening, meer multidisciplinair. We blijven specialist, maar als onze klant als Treasurer Director intern met zijn college Tax Director moet samenwerken en ze daarbij samen via ons cloud-based platform kunnen werken, dan ontstaat er synergie of een win-win-situatie. Zo bieden we onze oplossingen breder en meer holistisch in de gehele organisatie van onze klanten.”

Welke solutions zijn beschikbaar op Zanders Inside?

Voor een heel diverse groep klanten biedt Zanders Inside heel diverse tools:

  • Intercompany Rating & Pricing (ICRP)-tool voor transfer pricing en IFRS16/ASC842
  • Impairment tool voor IFRS9/CECL
  • Spaargeldmodelleringstool
  • SAP Treasury add-ons en tools
  • Valuation tools en services
  • Python model-outsourcing services
  • Market data platform (in samenwerking met Brisken)
  • Treasury continuity services (in samenwerking met FIS)
  • Credit rating services (in samenwerking met Bureau van Dijk)

Een abonnement afsluiten kan in verschillende abonnementsvormen, variërend van één tot drie jaar.

Neem voor meer informatie over Zanders Inside contact op met Laurens Tijdhof via +32 3 502 07 10 of kijk op de Zanders inside website.