Tussen hype en moeras

FinTech! Ook Zanders ‘buzzt’ lekker mee. Het is daarbij makkelijk te filosoferen over de algehele disruptie van het financiële stelsel. Maar wat betekent deze hype voor ons treasurers en risicomanagers nou in de praktijk?


Zolang je er, zoals wij, van uitgaat dat er altijd een risicodragende balans zal blijven, verandert er eigenlijk niet zo gek veel – los van de dynamiek van die balans, natuurlijk, en de hoeveelheid informatie daarover verzamelen, dan. We moeten dus vooral steeds meer data met alsmaar hogere efficiëntie (zijnde zowel P als Q) kunnen verwerken om onze balanssturing te blijven verbeteren. Tegelijkertijd zoekt het moderne bedrijf vandaag de dag juist zoveel mogelijk naar mogelijkheden om non-core business uit te besteden. Een oerwoud aan specialistische partners is opgestaan om hen daarbij te ondersteunen. Tezamen komen we dus vrij snel uit bij dat andere modewoord: cloud. Voor de meeste van onze klanten staat cloud vooral synoniem voor het zoeken van een vervanger voor het eigen interne IT-apparaat. In de praktijk is dit namelijk veelal veranderd in een moeras met legacy-systemen dat hun ‘business’ daar over de jaren heen in heeft gedumpt. Het kan daarom niet of amper voorzien in de benodigde kennis, capaciteit en flexibiliteit die in dit digitale tijdperk alsmaar belangrijker worden. Cloudproviders kunnen dat wel en zijn daarin doorgaans nog significant goedkoper en kostentransparanter ook.


De meest gehypte hordes (het internet staat er vol mee) voor het in gebruik nemen de cloud betreffen zowel de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van uw data als de potentiële gevolgen van het opslaan ervan in een andere jurisdictie. Echter het eerste zou geen horde mogen zijn: immers, u verwerkt uw data altijd al volgens de hoogste veiligheidsstandaarden – en professionele cloudproviders doen daar écht nog een schepje boven op, want dat is namelijk hún core business. Daarnaast bieden de meeste inmiddels geografische keuzevrijheid. Beide zijn dus niet echt het probleem, als je het mij vraagt.


Minder benoemd zijn de complicaties bij het schakelen van de cloud met uw eigen, ‘on-premise’ systemen, hetgeen in de praktijk natuurlijk altijd nodig is. Deze complicaties zijn meestal schaamteloos functioneel van aard. Ook hier geldt het adagium: een keten is zo sterk als de zwakste schakel. U doet er dus goed aan de data-afhankelijkheid, complexiteit en volgordelijkheid uw processen te optimaliseren vóórdat u de cloud inschakelt. Ook daarna zijn de gehoopte schaalvoordelen en flexibiliteit niet zonder meer een gegeven: u zult de eerste niet zijn die er na een lange implementatieperiode achter komt dat het virtuele risicomanagementsysteem amper op te schalen is. Ik kan u verklappen dat dat niet aan de cloudprovider lag…


De FinTech-hype is voor ons treasurers en risicomanagers wat mij betreft vooral een uitgelezen kans om de eigen IT-infrastructuur te verbeteren. Beren zijn makkelijk gevonden, maar het aanleggen van een cloudsnelweg is meestal de moeite waard en in de kern niet zo moeilijk. Als u ervoor zorgt dat uw nieuwe snelweg vooral boven het moeras blijft lopen, hypet u prima mee!


Jeroen van der Heide