Anticiperen op nieuwe ontwikkelingen

Geachte lezer,

Een jaar geleden, in december 2019, had niemand op onze planeet de veranderingen kunnen voorspellen die we de afgelopen twaalf maanden hebben doorgemaakt. In een nieuw wereldrecordtijd is de wereld door de coronapandemie drastisch veranderd. Televisieseries met mensen die handen schudden, lijken nu plotseling op beelden uit een ander tijdperk. Thuiswerken is het nieuwe normaal geworden en velen van ons hebben hun keuken of slaapkamer omgetoverd tot kantoor.

Ondertussen bleef de wereld van treasury, risk en finance draaien als moeder aarde zelf. Bij toenemende onzekerheid biedt risicomanagement immers meer stabiliteit, zijn organisaties op zoek naar een betere financieringsoplossing en zijn ook treasury-systemen toe aan een update.

In tijden van crisis ontstaat vaak extra druk op liquiditeit. Dit gold zeker ook voor 2020. Om een groot deel van de omzetdaling als gevolg van zorguitval te compenseren, werd door de zorgverzekeraars de continuïteitsbijdrage aangeboden. Gemeenten en provincies werden in de bestaande portefeuille van verstrekte leningen, garanties en deelnemingen geconfronteerd met financiële problemen bij bedrijven als gevolg van liquiditeitstekorten. Binnen de onderwijssector was sprake van een bijzondere druk van andere aard. Daar moest worden uitgedokterd hoe het afstandsonderwijs via online lessen en virtuele colleges het beste vorm kon krijgen. In een aantal onderwijsdossiers wordt zelfs al nagedacht over het aanpassen van huisvestingsplannen, omdat het afstandsonderwijs na het corona tijdperk waarschijnlijk niet volledig zal verdwijnen.

Dit Jaarboek toont onze observaties van het afgelopen jaar. En, zoals met zoveel andere dingen dit jaar, is ook het Zanders Jaarboek anders dan het was. Geen gedrukte editie – veel fysieke mailboxen worden dit jaar immers ongezien en onberoerd gelaten – maar een meer sectorgerichte editie, met een selectie van de (volgens ons) beste artikelen die het afgelopen jaar in Zanders Magazine, in e-nieuwsbrieven en op onze website hebben gestaan, verzameld in één digitaal Jaarboek. Een document dus, waarmee je als lezer in één klap weer bij bent…

Veel leesplezier en een heel succesvol en gezond 2021!

Bart-Jan Wittenberg & Rob Naber

image

Deel dit voorwoord: