Schakelen

Toen de vorige editie van dit magazine uitkwam, hadden veel landen net een vorm van lockdown ingevoerd als reactie op de COVID-19-pandemie. Nieuwe, virtuele manieren van werken werden sneller dan ooit tevoren toegepast en eenieder van ons kan nu ten minste vier online vergadertools noemen. Evenementen, trainingen en conferenties veranderden snel in webinars, waardoor het delen van kennis en ideeën is voortgezet. Aan de minder zakelijke kant zijn concepten zoals ‘virtuele koffie-roulette’, virtuele vrijdagmiddagborrels en zelfs virtuele pubquizzen gangbaar geworden en is menig peuter de afgelopen maanden een vergadering binnengelopen.

Nu, drie maanden later, kunnen we concluderen dat de meeste van onze klanten de situatie aardig onder controle hebben. Dagelijkse treasury- en risk-operaties werden van de ene op de andere dag op afstand uitgevoerd en treasury-afdelingen hebben zeer snel en effectief gehandeld om de liquiditeit van hun organisaties veilig te stellen. Hoewel er natuurlijk ook leerpunten waren, bleken de meeste van onze klanten goed toegerust om met de nieuwe werkelijkheid om te gaan. Bovendien gingen veel van de projecten voor treasury- en risk-optimalisatie van onze klanten op volle toeren door.

Terwijl de meeste landen de lockdown-maatregelen geleidelijk versoepelen, blijft het onzeker wat de nabije toekomst zal brengen. Mogelijk moeten we gaan wennen aan het leven in een '90% -economie', er kunnen tweede of derde COVID-19-pieken volgen en het economisch herstel kan nog verschillende vormen gaan aannemen.

Wat de afgelopen maanden echter duidelijk is geworden, is dat treasury- en risk-functies belangrijker zijn dan ooit. De optimalisatie van treasury- en risicomanagement wordt als ‘mission-critical’ gezien voor organisaties, en veel van onze klanten geven aan dat hun rol belangrijker is (en meer aandacht krijgt op directieniveau) dan ooit tevoren.

Daarnaast zien we een trend dat de COVID-19-crisis voor verdere digitale versnelling zal zorgen. Aan de ene kant hebben COVID-19 en de anderhalve-meter-samenleving al impact op het businessmodel zelf in verschillende sectoren, waardoor bedrijven zichzelf moeten 'aanpassen en opnieuw uitvinden'. Aan de andere kant zijn meer geautomatiseerde, veiligere en efficiëntere processen en intelligentere analyses belangrijk voor het opbouwen van veerkracht en het bouwen van meer kosteneffectieve organisaties.

Al met al zijn dit spannende vooruitzichten voor treasury- en risicomanagementteams, en misschien wel de ideale omstandigheden om op te schakelen. Wij kijken ernaar uit om onze klanten bij deze versnelling te ondersteunen, of het nu achter het stuur is, in de bijrijdersstoel of als navigatiesysteem. Wat dat laatste betreft, hoop ik dat deze editie van Zanders Magazine voor de nodige inspiratie zorgt.

Tot slot wil ik graag onze klanten British American Tobacco, Severn Trent Water en Kongsberg Automotive feliciteren met het winnen van de Adam Smith Awards die zij onlangs ontvingen voor respectievelijk de beste Fintech-oplossing, de beste risicomanagementoplossing en het beste technologieproject. Dit is een geweldige prestatie en wij zijn er trots op dat we met onze klanten hebben samengewerkt aan deze projecten!

Mark van Ommen

image

Deel dit artikel: